Jačanje regionalne cyber sigurnosti: „CSEC Connect 2024“ okuplja vodeće stručnjake i CERTove

Bosna i Hercegovina će ugostiti jednu od najvažnijih konferencija u području cyber sigurnosti „CSEC Connect 2024“, koja dovodi regionalne CERT-ove pod jedan krov. Ovaj događaj označava početak jednog važnog poglavlja za regionalnu cyber sigurnost.


Direktor CSEC-a, Predrag Puharić ističe: „Ovo je prvi put da se održava jedna ovakva konferencija u Bosni i Hercegovini, gdje se okupljaju predstavnici nacionalnih CERT-ova iz cijele regije. Konferencija predstavlja ključnu tačku za razmjenu znanja i jačanje saradnje u borbi protiv cyber prijetnji. Svi zajedno radimo na stvaranju sigurnijeg cyber prostora. Siguran sam da će ova konferencija biti izuzetno korisna za sve učesnike i doprinijeti daljnjem unapređenju sigurnosti našeg digitalnog okruženja.“


Očekuje se dolazak visokih predstavnika nacionalnih CERT-ova iz Albanije, Srbije, Crne Gore, i Sjeverne Makedonije. Također, konferencija će ugostiti vodeće stručnjake iz industrije kao što su: IBM, ENISA, Naoris Group i Radically Open Security.


Puharić je dodao: „CSEC Connect 2024 je ključan i za unapređenje naše sposobnosti suočavanja s cyber prijetnjama. Nema sumnje da će rasprave i predavanja na ovom događaju pružiti dragocjene uvide i poduprijeti našu zajedničku borbu protiv digitalnih prijetnji.“


„CSEC Connect 2024“ održat će se 14. i 15. marta u Tarčinu, sa raznovrsnim programom koji uključuje prezentacije, panele i priliku za razmjenu iskustava i najboljih praksi. Između ostalih, najavljeno je predavanje o primjeni AR tehnologije u vježbama za cyber sigurnost, koje će održati Peter Biro, stručnjak iz ENISA-e. Također, Jurica Banić, voditelj infrastrukture u CSEC-u imat će prezentaciju o korištenju DecoyNet-a za informacije o prijetnjama. Izvršni direktor i glavni naučnik Naoris Grupe, David Carvalho govorit će o protokolima u nastojanju očuvanja cyber sigurnosti, dok će suosnivačice/CEO-a kompanije „Radically Open Security“, Melanie Rieback održati predavanje „Threat Intel“. Također, najavljeno je predavanje Iztoka Šumana, lidera u IBM-ovom sektoru sigurnosti softvera za Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, koji će govoriti o ulozi Nacionalnog CERTa i najnovijim saznanjima iz izvještaja o prijetnjama IBM Security X-force Threat Intelligence. Na kraju konferencije, prisutnima će se obratiti Marwan Ben Rached, koordinatora za Cybersecurity u ITU-u, koji će održati predavanje na temu “Jačanje nacionalne cyber otpornosti i zaštita kritične informacijske infrastrukture, uloga Nacionalnog CERT-a”.


Organizaciju konferencije podržala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i zatvorena je za javnost.


CERT (Computer Emergency Response Team) je organizacija koja je specijalizirana za reagiranje na cyber prijetnje, incidente i ranjivosti u digitalnom okruženju. Njihov je cilj osigurati brzu i učinkovitu reakciju na incidente, pružajući podršku i resurse korisnicima kako bi zaštitili njihove sisteme i podatke.