Addiko Bank Sarajevo i Razvojna Banka FBiH potpisale Ugovor: Novi paket podrške za mala i srednja preduzeća

Predstavnici Addiko Bank Sarajevo i Razvojne Banke Federacije BiH potpisali su Ugovor o supsidijarnom finansiranju malih i srednjih preduzeća, čime se Addiko banka pridružila provođenju projekta Svjetske banke pod nazivom “Projekat oporavka i podrške kompanijama- poslovnim subjektima u BiH”.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Addiko banke, Enver Lemeš, član Uprave Addiko banke, te Borislav Trlin v.d. predsjednik Uprave Razvojne Banke FBiH.

Izražavajući zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, Trlin je istakao:

“Povećanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih reduzeća i poticanje rasta i razvoja njihovih poslovnih aktivnosti predstavljaju jedan od ključnih ciljeva za podršku razvoju lokalne ekonomije. Projekat oporavka i podrške kompanijama – poslovnim subjektima u BiH osigurava neophodna sredstva kako bi se ovom cilju adekvatno odgovorilo. Stoga, zadovoljstvo nam je što se i Addiko Bank Sarajevo pridružila ovom projektu s istim ciljem podrške mikro, malim i srednjim preduzećima stvarajući tako povoljnije okruženje za naše poduzetnike te doprinoseći napretku lokalne ekonomije.”

Govoreći o koristi koju će danas dogovorena kreditna linija imati za mala i srednja preduzeća u Federaciji BiH, Spahić je naglasio:

“U skladu sa strateškim opredjeljenjima Addiko banke, s posebnom pažnjom brinemo o segmentu malih i srednjih preduzeća. Naš efikasan kreditni proces, koji uključuje pojednostavljene procedure, omogućava klijentima da brzo i jednostavno dobiju odgovor na kreditni zahtjev, često već u roku od 24 sata. Saradnja sa Razvojnom Bankom FBiH predstavlja izvrstan model podrške za privrednike, a time i snažnu podršku ekonomskom rastu i razvoju naše zemlje.”

Kroz ovaj Projekat bit će plasirana kreditna linija koja kompanijama omogućava finansiranje po povoljnim uslovima, a  namijenjena je malim i srednjim preduzećima koja su imala pad bruto prihoda od najmanje 20% u tekućoj godini u odnosu na prethodne. Ono što ovu kreditnu liniju posebno izdvaja je mogućnost finansiranja obrtnog kapitala do 12 godina.

Dodatno, kreditna linija je dostupna kompanijama čije su vlasnice žene, te mladim kompanijama i kompanijama u manje razvijenim regijama.

Enver Lemeš, član Uprave Addiko banke, također je izrazio zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, te istakao:

„Vjerujem da će današnje potpisivanje Ugovora otvoriti nove mogućnosti za privredne subjekte koji su na određeni način dospjeli u finansijske poteškoće, kako bi nastavili sa uspješnim poslovanjem. Kroz učešće u različitim projektima, Addiko banka pruža podršku segmentu malih i srednjih preduzeća, te ćemo i ove godine realizovati program SME akademija, koji će omogućiti zanimljiv edukativni sadržaj, ali i umrežavanje za novih 100 predstavnika malih i srednjih preduzeća.“

Svi zainteresovani više informacija o ovoj kreditnoj liniji mogu dobiti na web stranici Addiko Bank Sarajevo ili u poslovnicama banke.