Strongman Liga prvaka stiže u Sarajevo

Povući automobil, kamion ili avion? Prevrtati gume dva puta veće od svoje veličine? Povlačiti uže s najjačim ljudima svijeta ili se naći oči u oči sa tim snažnim gorostasima koje pomjeraju granice svaki dan? Da, to bi bio opis svjetskog tamičenja najjačih ljudi na svijetu.

Takva atrakcija i ekstremni sportovi stižu u Sarajevo 3. septembra. Strongman Liga prvaka u glavnom gradu BiH održat će jedno od svjetskih takmičenja.

Strongman Ligu prvaka osnovali su Ilkka Kinnunen i Marcel Mostert, dugogodišnji promotori snagatora s historijom učešća na velikim svjetskim takmičenjima. Sve je počelo 2008. godine.

“Kompletna serija sastoji se od 10 do 12 takmičenja, koja se održavaju širom svijeta. Mjesta takmičenja najbolje su što svaka zemlja može ponuditi”, smatra Mostert koji ističe kako je Sarajevo ovim takmičenjem smješteno na listu svjetskih metropola. Rado se vraćaju u Sarajevo u kojem je održano finale 2012. godine.

Ovogodišnje takmičenje obuhvata više od 10 zemalja – od Nizozemske, Finske, Španije i Engleske, do Poljske, Srbije, Rumunije i na poslijetku Kariba. Neka od najvećih inmena koja krase stupce najboljih i najjačih ove godine su tu pred nama da pokažu koliko znaju i mogu.

Sean O’Hagan, Irac visok 2,12 metara je trenutno najviši aktivni snagator, tu je i Dainis The Titan Zegeris, dolazi iz Litvanije i dvostruki je svjetski prvak. Avin Bilton dolazi iz Walesa, Kelvin de Ruiter iz Nizozemski i prošlogodišnji je pobjednik Lige šampiona.

U Sarajevu takmičenje će se održati u pet disciplina na lokalitetu Stojčevca, poznatog sarajevskog izletišta. Takmičari će imati priliku u gustom rasporedu obići i grad te uživati u svemu što on nudi, a vama će prirediti nezaboravno iskustvo i adrenalin koji se ne viđa često u BiH.

Ovogodišnje takmičenje pod pokroviteljstvom Općine Ilidža organizuje Udruženje Snagator na čelu sa Damirom Stroilom i Adinom Arnautom.