U organizaciji Addiko Bank Sarajevo i Addiko Bank Banja Luka: Više od 100 preduzetnika uspješno završilo prvu Addiko SME Akademiju

Unapređenje poslovnih vještina

Svečanom dodjelom certifikata zvanično je završena Addiko SME Akademija koju su, po prvi put, zajednički realizovale Addiko Bank Sarajevo i Addiko Bank Banja Luka, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije (EU). Addiko SME Akademija je trajala četiri mjeseca i okupila je više od 100 polaznika sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, s ciljem da pruži dodatna znanja i vještine u segmentu korporativnog upravljanja za mala i srednja preduzeća kroz seriju interaktivnih radionica i obuka koju su vodili stručni konsultanti. Na ovaj način, Addiko banka je  nastavila sa edukacijom i izgradnjom liderskih kapaciteta predstavnika male privrede koji čine okosnicu razvoja Bosne i Hercegovine.

Važnost Addiko SME Akademije i kontinuiranog poslovnog razvoja menadžera prepoznale su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija koje su u ovom projektu učestvovale kao sponzori, kroz podršku učesnicima u segmentu obuka, resursa, mentorstva, umrežavanja i finansijske podrške.

„Zahvalni smo što smo se udružili sa Addiko bankom Banja Luka i Addiko bankom Sarajevo u ovoj zaista značajnoj inicijativi za mala i srednja preduzeća. Ovo su vrhunski treninzi koji će malim i srednjim preduzećima osnažiti vještine da konkurišu na lokalnom i na međunarodnom tržištu. Želimo da ovu vrstu programa proširimo i na ostale zemlje regiona gdje Addiko posluje. Zahvaljujemo se i Evropskoj Uniji koja je finansijski podržala ovaj program zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj“, izjavila je Manuela Naessl, direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Predsjednik Uprave Addiko Bank Banja Luka, Srđan Kondić, izrazio je zahvalnost svim polaznicima SME Akademije, kao i klijentima, partnerima i lokalnoj zajednici u cjelini.

„Od samog početka smo bili uvjereni da partnerski pristup prema našim klijentima pruža čvrst oslonac za dalji zajednički razvoj poslovanja. Kroz Addiko SME Akademiju, uz podršku naših evropskih partnera, nastojimo da unaprijedimo pojedinačne interne kapacitete i pružimo nove mogućnosti učesnicima da posluju prema standardima koji su u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja, stvarajući nove šanse za proboj na domaćem i evropskom tržištu. Uvjeren sam da je i ovogodišnja Addiko SME Akademija kroz program edukacije pružila vještine i znanja koja podržavaju savremen, inovativan pristup poslovanju i doprinose rastu naših malih i srednjih preduzeća, porodičnih preduzetnika i čitave lokalne zajednice“, zaključio je Srđan Kondić.

Prema riječima predstavnika Addiko banke, ovogodišnja Addiko SME Akademija je prevazišla sva očekivanja u pogledu interesovanja polaznika koji su imali priliku da bez ikakvih sopstvenih ulaganja dobiju vrhunsku obuku za razvoj poslovanja.

„Mala i srednja preduzeća, koja čine više od 95% svih registovanih kompanija u zemlji, prepoznata su kao važan generator ekonomskog rasta i razvoja, dok je u sve kompleksnijem savremenom okruženju poznavanje modernog poslovanja preduslov njihovog opstanka i razvoja. Stoga su ulaganja i unapređenja znanja i vještina osoba na rukovodećim pozicijama od iznimne važnosti, a cilj SME akademije upravo je bio ponuditi im zanimljiv edukativni sadržaj, kao i priliku za međusobno umrežavanje. Tako su upravo brojni izazovi sa kojima se predstavnici SME-a susreću u svakodnevnom poslovanju poslužili za kreiranje tema interaktivnih radionica u kojima su im certificirani predavači, stručnjaci za poslovanje malih i srednjih preduzeća, kroz mentorski pristup ponudili inovativna znanja i rješenja. Iznimno nas raduje što smo ovim projektom podržali budući rad brojnih kompanija, te na taj način dali naš doprinos razvoju preduzetništva u našoj zemlji. Prema reakcijama polaznika, Addiko Akademija u potpunosti je opravdala očekivanja učesnika, što nas posebno raduje“, istakao je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Addiko Bank Sarajevo

Spahić je izrazio zahvalnost partnerima EBRD-u i EU na podršci u realizaciji ovog programa, te podsjetio da su upravo mala i srednja preduzeća jedan od strateških fokusa u poslovanju Addiko grupacije.

Evropska banka za obnovu razvoj (EBRD), jedan od dioničara Addiko grupacije u okviru koje posluju Addiko Bank Sarajevo i Addiko Banja Luka, pored realizacije programa Addiko SME Akademija, odobrila je i kredit od tri miliona eura Addiko Bank Sarajevo i pet miliona eura Addiko Bank Banja Luka, za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća u BiH.