Zatvoren IX Sajam bosanskohercegovačke privrede

Sinoć  je zatvoren IX Sajam bosanskohercegovačke privrede u Gradskoj dvorani “Mirza Delibašić“, na kojem su posjetitelji uživali u programu sajma na kojem je svoje učešće uzelo preko 250 izlagača.

Izlagači iz cijele BiH predstavili su svoje proizvode u sarajevskom centru Skenderija na sajmu privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje. Sajam se održao pod motom „Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ i prilika je bila da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti, te da posjetioci vide šta je to što nudi domaća privreda.

Sarajevski sajam privrede je značajan privredni događaj i mjesto  poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Najveća pažnja u okviru sajma bila je posvećena zapošljavanju, deficitarnim zanimanjima, nedostatku radne snage, a  kao odgovor na navedeni problem, pažnja je bila posvećena i stvaranju uslova za zadržavanje i jačanje kapaciteta postojećih kadrova, uz privlačenje relevantnih stranih investitora na domaće tržište rada.

U okviru sajma održana su stručna predavanja, savjetovanja i radionice na aktuelne teme.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva drugi put je i izlagač na sajmu. Na svom prostoru na inovativan način predstavili su Start-upove osnivane uz podršku ministarstva, poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva.

“Naš cilj za narednu godinu je da nam naša država bude konkurentna i inovativna država sa brojnim investicionim prilikama i mogućnostima, baziranim na našim konkretnim prednostima, prirodnim resursima  i educiranom radnom snagom”, kazao je direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.