Obilježavanje Međunarodnog dana menstrualnog zdravlja: Edukacija, osnaživanje i rušenje tabua

Današnje obilježavanje Međunarodnog dana menstrualnog zdravlja predstavlja važan korak ka osvješćivanju i osnaživanju zajednice u vezi s ovom bitnom temom. Pod motom “Zajedno za svijet u kojem menstruacija nije tabu”, održane su aktivnosti koje su usmjerene na educiranje, osnaživanje i rušenje tabua povezanih sa menstruacijom.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja, četiri osnovne škole u Sarajevu su imale tematske časove posvećene unapređenju menstrualnog zdravlja, koje su realizirali nastavnica i učenice Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo, ističući važnost pravilnog informiranja i razbijanja predrasuda već u osnovnoj školi.

“Ovo je važan korak ka stvaranju društva u kojem se mladi osjećaju osnaženo i informirano, posebno o temama koje su često okružene tabuom. Edukacija i otvoreni razgovori su ključni za promjenu svijesti i stvaranje podržavajuće okoline”, istakla je Melisa Hodžić, učenica iz Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo.

Pedagogica Srednje medicinske škole “Jezero,” Alma Gogalić, naglasila je značaj projekata koji imaju za cilj edukaciju i osnaživanje mladih, te je izrazila nadu da će se ova praksa proširiti na ostale škole.

Kabinet premijera Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Nihadom Ukom zajedno sa UNFPA i ostalim partnerima s ponosom i iznimnim zadovoljstvom već treću godinu pomaže u realizaciji projekta unapređenja svijesti o važnosti menstrualnog zdravlja pogotvo kada je riječ o skupini mladih žena i djevojčica. Zahvaljujući finansijskim izdvajanjima Vlade KS, ali i društveno odgovornih donatora, učenicama svih srednjih škola u Kantonu Sarajevo su već treću školsku godinu zaredom omogućene dostatne mjesečne količine higijenskih uložaka. Uz prethodno, Dalila Zečić, savjetnica za evropske integracije i koordinaciju provedbe projekata u Kabinetu premijera KS je navela: “Naša borba ovdje neće stati te se nadamo kako ćemo pored ove ciljne grupe implementaciju projekta proširiti i na ostale relevantne kategorije žena u našem društvu”.

Menstruacija je prirodni dio svakodnevnog života povezan s zdravljem, dostojanstvom i ljudskim pravima.  Svaka osoba zaslužuje siguran pristup odgovarajućim prostorijama za održavanje lične higijene, proizvodima za menstrualnu higijenu, odlaganju otpada kao i pouzdanim informacijama na ovu temu.

 “Stigmatizacija  osoba povezana s menstruacijom ugrožava njihova ljudska prava i dostojanstvo. UNFPA će nastaviti podržavati  partnere u BiH u podizanju svijesti o značaju menstrualnog zdravlja i zalagati se za svijet u kojem menstruacija nije tabu“, izjavila je dr Enida Imamović iz ureda UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH.

Obilježavanje Međunarodnog dana menstrualnog zdravlja predstavlja samo jedan segment programa “Za naše dane u mjesecu”, koji se nastavlja kroz saradnju Vlade Kantona Sarajevo i UNFPA BiH, s ciljem unapređenja menstrualnog zdravlja i rušenja tabua povezanih s menstruacijom.