Održan 1. Alma Ras Industry Day: Pobjednice Aida Voloder-Ćerimović i Ana Krgović

U Poslovnoj zgradi kompanije Alma Ras u Visokom održan je 1. Alma Ras Industry Day, događaj koji je okupio deset finalista jedinstvenog dizajn takmičenja u BiH i regiji.

Pobjednica u kategoriji gotovih proizvoda je Aida Voloder-Ćerimović iz Sarajeva, koja je predstavila didaktičku igračku za djecu. Ona je predstavila didaktičku igračku za slijepu, slabovidnu i videću djecu koja je rezultat njenog rada u Centru za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu. Pobjednica u ovoj kategoriji je dobila posebno dizajniranu nagradu, te novčani iznos od 5.000 KM, koju je obezbjedila kompanija Alma Ras.

U drugoj kategoriji su predstavljeni radovi koji se nalaze u fazi razvoja. Stručni žiri je imao priliku pogledati šest izabranih radova, a pobjednica je Ana Krgović iz Crne Gore, koja je predstavila svoju modnu liniju nazvanu SHIFT. Ana je pored priznanja i dizajnirane Alma Ras nagrade dobila i novčani iznos od 2.000 KM, koju je obezbjedio jedan od sponzora, Sparkasse banka.

“U mnoštvu dobrih projekata najboljim smo proglasili one koji imaju najveći dizajnerski kvalitet, ali i budući potencijal za razvoj“, kazala je prilikom dodjele nagrada profesorica Ognjenka Finci, predsjednica stručnog žirija 1. Alma Ras Industry Day.

Generalni direktor Alma Ras kompanije, Rasim Memagić je rekao da je ovo tek prvo izdanje ovog projekta te da se naredne godine nadaju još većem broju ideja, ali i saradnika koji će im pomoći da ideje dođu do finalnog proizvoda. “Znamo da postoji dosta talenta u zemljama zapadnog Balkana, ali dosta ideja ostaje u ladicama nerealizovano. Ovo je bila naša ideja da spojimo dizajnere i industriju i da svima pružimo šansu, i mladim i afirmisanim dizajnerima, koji imaju taj poziv, da se okušaju, da pričamo o idejama i da im pružimo sinergiju i saradnju kako bi se ta ideja realizovala i prezentovala na tržištu“, kazao je Rasim Memagić, direktor kompanije Alma Ras.

Na 1. Alma Ras Industry Day događaju prisutnim dizajnerima i gostima obratio se i Orhan Nikšić, osnivač brenda Zanat iz Konjica, koji je predstavio put očuvanja tradicije i spajanja s modernim dizajnom kojeg su kreirali najpoznatiji svjetski dizajneri. Prezentaciju o kreiranju brendova održala je konsultantica za razvoj brendova Leyla Mattison.

1. Alma Ras Industry Day organizovan je uz partnerstvo sa Kreativnom agencijom The Content iz Sarajeva, uz veliku podršku partnera poput Sparkasse banke, Fondacije Mozaik, Agilitasa, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.