Nova kreditna linija Intesa Sanpaolo Banke za mikro, mala i srednja preduzeća u saradnji s Razvojnom bankom FBiH

 U izazovnom i turbulentnom vremenu, Intesa Sanpaolo Banka nastavlja pomagati mikro, malim i srednjim preduzećima s ciljem jačanja njihove konkurentnosti, te promocije rasta i razvoja njihovih poslovnih aktivnosti. S tim u vezi Intesa Sanpaolo Banka je potpisala Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća sa Razvojnom bankom Federacije Bosne i Hercegovine, pridružujući se time sprovođenju projekta Svjetske banke pod nazivom „Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH“. Navedeni Projekat  realizira se putem Razvojne Banke FBiH, a ukupna vrijednost projekta iznosi 33.600.000,00 eura od čega se na Kreditnu liniju, namjenjenu pružanju subsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji Projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva), odnosi 30.416.000,00 eura. Potpisivanjem ovog Ugovora Intesa Sanpaolo Banka će, kroz odobravanje podzajmova krajnjim korisnicima, pružiti fleksibilne finansijske proizvode i usluge kako bi pomogla preduzećima da ostvare svoje ciljeve i prevaziđu izazove s kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

„Intesa Sanpaolo Banka je ponosna što je finansijski učesnik u ovom projektu i što ima priliku biti podrška razvoju bh. privrede. Ostajemo predani našoj misiji da budemo pouzdan partner za kompanije u Bosni i Hercegovini i da zajedno doprinesemo stvaranju ekonomskog rasta i prosperiteta. Održivi razvoj zajednice i jačanje lokalne ekonomije su prioriteti koje aktivno slijedimo“, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke.

Intesa Sanpaolo Banka i Razvojna banka FBiH će nastaviti raditi zajedno u partnerskim odnosima na novim projektima, a sve u cilju podrške stabilnosti bh. privredi.

„Zadovoljstvo nam je što se Projekat sa Svjetskom bankom realizira preko Razvojne banke FBiH. Sigurni smo da će se pozitivni efekti ovog Projekta pokazati u narednom periodu kroz razvoj manje razvijenih područja u Federaciji BiH i kroz bolje pozicioniranje krajnjih korisnika na tržištu, a koji dolaze iz segmenta mikro, malih i srednjih preduzeća“, istakla je Mersiha Slipičević predsjednica Uprave Razvojne banke FBiH.

Navedena kreditna linija kompanijama omogućava finansiranje po povoljnim uslovima na period do 12 godina, a namijenjena je mikro, malim i srednjim preduzećima koja su imala pad bruto prometa/obrta od najmanje 20% u drugom tromjesečju 2020. godine u poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine ili smanjenje bruto prihoda u tekućoj fiskalnoj godini u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Dodatno kreditna linija je dostupna kompanijama čije su vlasnice žene, te mladim kompanijama i kompanijama u manje razvijenim regijama.

Za dodatne informacije o navedenoj kreditnoj liniji kontaktirajte Intesa Sanpaolo Banku putem e-mail adrese info@intesasanpaolobanka.ba  ili posjetite najbližu poslovnicu Banke.