Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma

BH Telecom je i ove godine obilježio svoj dan, četvrtom po redu poslovno-tehnološkom konferencijom “Sarajevo Tech Lab 4” koja je okupila brojne stručnjake iz poslovne i tehnološke struke i inovacija.

Na konferenciji koja je održana u Convention Centru Hotela Hills predstavljena su dosadašnja dostignuća, ali i plan razvoja za naredni period.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman na početku obraćanja podsjetio je na 05. septembar 1993. godine kada su, u najtežim uslovima razaranja, agresije i opsade, zaposlenici tadašnjeg JP PTT BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Bern, korištenjem međunarodnog koda 387. To je značajan datum ne samo za BH Telecom već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Također je u uvodnom obraćanju istakao kako se tokom cijelog septembra nizom aktivnosti obilježava dan kompanije.

“Kada govorimo o planovima, nastavit ćemo snažno ulagati u BH Tech Lab, kao našu platformu za startupe i inovacije u domenu naprednih tehnologija, nastavit ćemo promovisati BH Smart Lab, naše jedinstveno rješenje za pametne gradove namijenjeno javnom sektoru.

Naglasio je i da je ponosan na rezultate platforme BH Content Lab, koja je do sada realizirala sedam igranih serija i pet igranih filmova, čiji koproducent je BH Telecom, a za koje je izdvojeno dodatnih 18 miliona KM.”

“Moram reći da sam posebno ponosan na rezultat u proteklih sedam mjeseci. Kompanija BH Telecom je za sedam mjeseci ostvarila 20 miliona KM veći prihod nego prošle godine u istom periodu, te smo premašili plan za skoro pet miliona KM. Također, premašili smo plan dobiti za preko 60 posto za sedam mjeseci i vjerujem da su i vlasnici zadovoljni postignutim rezultatima. Podsjetio je na brojne značajne projekte koje je BH Telecom realizirao u proteklih nekoliko godina u oblastima digitalne transformacije, sigurnosti, zaštite podataka, te na skori plan gradnje Data centra BH Telecoma.”

Kahriman je dodao kako je cilj postići zadovoljstvo korisnika, a najavio je i realizaciju novih platformi koje će doprinijeti digitalnoj transformaciji Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su govorili eminentni sudionici i panelisti, a raspravljali su i o tome da li BiH može imati prvi pametni grad. Izazovi i mogućnosti 5G mreže, napredne tehnologije iz oblasti IOT-a, utjecaj na okoliš i tržišna predviđanja za naredni period, te u razgovoru sa eminentnim sudionicima i panelistima konferencije pokušli su doći do saznanja kada BiH može imati prvi pametni grad.

Ovogodišnja konferencija održana je pod sloganom #shapingthefuture i posala je jasnu poruku o važnosti BH Telecoma kao predvodnika digitalne transformacije i najvećeg tehnološkog partnera javnog i privatnog sektora.